Детское оздоровительное учереждение
"ВОЛНА"

Пятница, 19.04.2024, 13:05
Приветствую Вас Гость
Главная

Регистрация

Вход

RSS
Главная » 2018 » Февраль » 22 » ДОВІДКА ПРО ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНІ УМОВИ
10:14
ДОВІДКА ПРО ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНІ УМОВИ

     ДОЗ "Волна" розташований у мальовничій унікальній місцині на узбережжі Молочного лиману на території Богатирського (Алтагірського) лісництва. Створений в 1959 році. Корпуси для проживання побудовані в 1989-1991 р.р. (блочна система , по 4 чоловіки в кімнаті, є балкони, криті веранди, актові зали). Є власна артезіанська свердловина з цілющою питною водою.

     Молочний лиман- гідрологічний заказник державного значення, включений до "Переліку водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення..."(постанова КМУ від 23 листопада № 935).

   Глибина лиману в Богатирі невелика, він досить швидко прогрівається сонцем, ніколи не буває шторма. Це робить Богатир особливо привабливим місцем для відпочинку дітей.

 Молочний лиман є унікальним природним явищем- єдиним в Україні біосферним заповідником міжнародного рівня. Температура води у липні сягає 40 градусів. Купатися можна вже 14 травня та аж по 20 вересня. Стійкий та помірний режим сонячних випромінювань дозволяє регулярно приймати сонячні ванни. Також у лимані є виходи реліктової сірководневої грязі та блакитної глини, що застосовується в лікувальних цілях санаторієм "Кирилівка" вже багато років.

   Алтагірське лісництво було закладене в 1899 році. В 1945 році його перейменували з Алтагірського в Богатирське.

  Його площа складає 1100 га. З 1974 року він має статус загальнозоологічного заказника. В заказнику охороняються штучно створені серед степу лісні насадження з фауною. Тут ростуть сосна, акація біла, шовковиця біла  та чорна, дуб, ясень. У берегів лиману ростуть тамарикс та лох вузколтсний.

  Дерева лоху , гледичий , акації, можжевельнику, туї, жимолості, грецького горіха, сосни звичайної, сосни кримської, дрібнолистого в’язу , дуба, тополі, катальпи, шовковиці. Два з половиною мільони сіянців двадцяти пород дерев та кущів вирощується щороку. Декоративні та плодові звідси переходять у щколки (так звуться дільниці, де сіянці стають деревцями- садженцями).

  Доторкніться до гілочки майбутніх сосен- вони м’які, мовби у новонароджених їжат... Лісництво , про яке йде мова, розташовано на самому півдні області, на піввіку молодше від Старобердянського.

  Артезіанська свердловина на території ДОЗ "Волна" глибиною 80 м має унікальний мінеральний склад та оздоровчи властивості при захворюванні кишечника, нирок, ендокринної системи (цукровий діабет). Рекомендовано приймати натщесерце та протягом дня.

  Родзинкою оздоровлення є сукупний вплив мікроелементів з лиману та ефірних олій, що виділяються "легенями"лісництва.

  Медики відзначають позитивний вплив грязі для захворювань опорно-рухової системи, псоріазу. Блакитна глина має позитивне значення для покращення стану шкіри (зменшення запалень, висипів та ін.)

  Відпочинок в цих природних умовах дозволяє покращити стан здоров’я осіб , хворих на хронічні та гострі бронхіти, захворювання щитовидної залози , хронічні захворювання нирок. В цілому відзначається покращення стану імунної системи. Батьки відзначають , що після відпочинку у дитячому закладі діти майже не хворіють взимку.

  З метою підсилення позитивного ефекту від природних властивостей в закладі, в умовах медпункту впроваджено систему фіточаїв (простудних, покращуючи імунну систему, заспокійливих тощо.)

Просмотров: 758 | Добавил: altagir-volna | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Наши фотографии
Календарь
«  Февраль 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архив записей
Статистика